© Kaikki täältä löytyvä materiaali on vapaasti käytössäsi.

Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen lausunto

Helsinki 28. 11.2006

YHTENÄISKOULU ON IHMISEN KOKOINEN KOULU

Yhtenäiskoulun Vanhempainyhdistykseen kuuluvat kaikki koulun oppilaiden vanhemmat. Yhtenäiskoulun koon ja rakenteen ansiosta vanhemmat ja opettajat tulevat tutuiksi keskenään ja yhteistyö opettajien ja vanhempien kesken on sujuvaa. Koulussa on yli 400 oppilasta ja se on hallinnollisesti yhtenäinen, 12-vuotinen perusasteen ja lukion käsittävä koulu. Siellä eri-ikäiset lapset ja nuoret tekevät luontevasti yhteistyötä eri projekteissa. Koulunkäynti hahmotetaan kokonaisuudeksi, joka alkaa pienenä ekaluokkalaisena ja päättyy ehkä ylioppilaana.

Joukko vanhempia perusti koulun 50 vuotta sitten. Haluttiin saada oppilaitos, jossa keskeisessä asemassa on oppilas ja yhteisöllisyys. Perustamisesta lähtien koulussa on ollut monimuotoista kokeilutoimintaa ja vanhemmat ovat aktiivisesti olleet mukana kehittämistyössä yhdessä opettajien kanssa. Koulussa on mm. luotu pohja peruskouluun siirtymiselle koko maassa, periodiluku on ollut käytöstä alusta alkaen kaikilla luokka-asteilla ja lukion kurssimuotoisuuden kehittäminen on johtanut nykyiseen lukioissa käyttössä olevaan opetusjärjestelmään.

Opetusviraston Net Effect Oy:n konsulteilla teettämän selvityksen mukaan Yhtenäiskoulu lakkautettaisiin vuonna 2009. Selvitys on sekä opetusviraston että konsulttitoimiston mukaan puhtaasti laskennallinen. Siinä on otettu huomioon vain taloudellisia tekijöitä, siis käyttökuluja, neliöita jne. Selvityksessä ei ole otettu huomioon laadullisia tekijöitä, kuten turvallista oppimisympäristöä, henkistä hyvinvointia, pedagogisia tekijöitä jne.

Mikäli Yhtenäiskoulu lakkautettaisiin, menettäisimme ainutlaatuisen koulun, jonka peruskouluun on hakijoita oman koulupiirin ukopuolelta ja jonka lukioon ensi- ja toissijaisia hakijoita on runsaasti yli aloituspaikkojen määrän. Menettäisimme myös Helsingin ainoan 12-luokkaisen koulun, joka on osoittanut onnistumisensa ja vahvuutensa.

Vanhempainyhdistys haluaa edelleenkin olla mukana kehittämässä Yhtenäiskoulun oppilaille turvallista oppimisympäristöä. Ylisuuret koulut, lasten koulumatkojen pidentyminen ja kasvatuksellisten tavoitteiden sivuuttaminen ei ole säästöä. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on säästöä. Se on säästöä nyt ja tulevaisuudessa. Yhtenäiskoulussa pystytään tukemaan lapsen ja nuoren itsetunnon kehitystä ja kasvua tasapainoiseksi yksilöksi.

Yhtenäiskoulua ei saa lakkauttaa!

Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ry

Arja Malmström
puheenjohtaja

Paula Pere
sihteeri

Ei kommentteja: