© Kaikki täältä löytyvä materiaali on vapaasti käytössäsi.

Lehdistötiedote 23.11.06

LEHDISTÖTIEDOTE 23.11.06 VAPAA JULKAISTAVAKSI HETI


YHTENÄISKOULUN VANHEMMAT JA JOHTOKUNTA VASTUSTAVAT KOULUN LOPETTAMISTA

Helsingin Yhtenäiskoulu on yksi Helsingin koulu- ja oppilaitosverkoston kehittämissuunnitelmassa lopetettavaksi esitetty koulu. Kehittämissuunnitelma on opetusviraston Net Effect -konsulttiyhtiöltä tilaama selvitys. Sen mukaan muun muassa Käpylän alueen suosituin, 400 oppilaan ääriään myöten täynnä oleva Yhtenäiskoulu (Ynk) on tehokkuuden nimissä suljettava ja sen 260 peruskoululaista siirrettävä Käpylän peruskouluun. Käpylän koulusta tuli näillä järjestelyillä noin 1000 oppilaan massakoulu. Yhtenäiskoulun lukiolaiset hajaantuisivat eri puolille kaupunkia.Ynkin tiloihin siirtyisivät Åshöjdens grundskolanin yläasteen oppilaat, jolloin tilat jäisivät vajaakäyttöön (200 oppilasta). Yhtenäiskoulun oppilaiden vanhemmat ja johtokunta vastustavat näitä ehdotuksia.

Konsulttiyhtiön ehdotus perustuu Helsingin kaupungin ennusteisiin oppilasmäärien laskusta sekä siitä seuraavaan pää- ja tilalukujen osoittamaan ”tehottomuuden ” lisääntymiseen. Sen lisäksi, että selvityksen mukaisten tehokkuuslaskelmien mukaan Ynk toimii erinomaisesti, vastustavat Ynkkiläisten vanhemmat tällaista tehokkuus-käsitystä, joka sulkee kokonaan pois ihmiset, oppilaat, joille koulu on paljon muutakin kuin seinät: se on turvallisuutta, hyvää opetusta, läheisiä suhteita toisiin oppilaisiin ja opettajiin, mahdollisuuksia tulla yksilöllisesti huomioonotetuksi, mahdollisuuksia kasvaa ehjäksi aikuiseksi. Ynk on pienenä, yksisarjaisena, peruskoulun ja lukion yhdistävänä pedagogisena laboratoriona ollut oppilailleen kaikkea tätä.

Olisi järjetöntä lakkauttaa hyvin toimiva, historiallinen koulu muutaman euron tähden - jos senkään. Kysymys on poliittisesta tahdosta ja siitä, minkälaista koululaitosta ihmisen kokoiseksi itseään mainostava Helsinki arvostaa. Kysymys on myös laajemmista linjanvedoista: kuinka Helsinki pitää itsensä vetovoimaisena, kuinka se varmistaa, että lapsiperheet pysyvät kaupungin alueella.

Vanhemmat haluavat myös korostaa, että kouluverkon kehittämiskeskustelussa olisi jo aika ottaa huomioon laaja koululaitoksesta käyty julkinen keskustelu, jossa painottuu sekä vanhempien että kasvatusalan ammattilaisten huoli lasten hyvinvoinnista suurissa laitoksissa. Olennaista on kuulla myös opettajien ääntä, sillä jatkuva aliresurssointi taloudellisen tehokkuuden nimissä rasittaa opettajien työtä kohtuuttomasti. Se näkyy sekä opettajien että oppilaiden yleisenä pahoinvointina ja sairaspoissaoloina, häiriökäyttäytymisenä ja oppimivaikeuksina.

Yhtenäiskoulun vanhemmat ja kannattajat ovat allekirjoittaneet nettiaddressin opetusvirastolle annettavaksi. Tällä hetkellä siinä on yli 700 nimeä. Addressi löytyy osoitteesta www.ynk.edu.hel.fi/kouluverkko. Helsingin Sanomien Unelmien kaupunki -sivuilla Ynkin säilyttäminen on ykkössijalla.

Yhtenäiskoulun vanhemmat
psta Minna Tawast, ProYnk ja johtokunnan jäsen (puhelinnumero poistettu nettiversiosta)

Lisätietoja myös: Arno Aalto, ProYnk ja johtokunnan opettajajäsen (p. poistettu nettiversiosta)
Lisäksi www.edu.hel (opetusvirasto,opetuslautakunta): mm. Net Effectin selvitys

1 kommentti:

Saana kirjoitti...

Tiedoksi:

Wirallisesta tiedotteesta huolimatta adressi löytyy edelleen osoitteesta:

http://www.adressit.com/ynk