© Kaikki täältä löytyvä materiaali on vapaasti käytössäsi.

Yhtenäiskoulun tilojen ja tilakustannusten jako

Yhtenäiskoulu on pedagogisesti, hallinnollisesti ja taloudellisesti yhtenäinen 12-vuotinen yleissivistävä koulu, jolla on käytössään Keijo Petäjän yhtenäiskoulukäyttöön suunnittelemat 4023 huoneistoneliömetrin tilat. Yleiskustannukset on ollut tapana jakaa kustannuspaikkojen (peruskoulu ja lukio) kesken oppilasmäärien suhteessa, joten myös neliömäärä on kirjanpitoa varten jaettu ja näin perusopetuksen käytössä on ikään kuin 2600 neliötä ja lukio-opetuksessa 1423 neliötä.

Tämä kirjanpidollinen kustannuspaikkajako on alkanut elää omaa elämäänsä konsultin selvityksessä, aivan kuin koulun tilat oikeasti voisi jollain tolkullisella tavalla jakaa toimivaksi perusopetuksen tilakokonaisuudeksi 2600m2 ja vielä jäisi jokin tilakokonaisuus 1423 m2 mahdolliseen muuhun käyttöön.

Tilakustannusten nykyinen jakoperiaate on itse asiassa virheellinen, koska lukio-opetus on Yhtenäiskoulussa myös tilatehokkaampaa. Oppilasmäärien suhteen 65 : 35 sijasta voi siis käyttää kaupungin keskimääräiset oppilastilatarpeet huomioivaa jakosuhdetta 73 : 27. Lopputulos on esitetty alla.



Korjatusta jaosta huomataan, että sekä perusopetuksen että lukio-opetuksen tilakustannukset per oppilas ovat alle kaupungin keskiarvon (1981 e ja 1359 e).

Ei kommentteja: