© Kaikki täältä löytyvä materiaali on vapaasti käytössäsi.

Yhtenäiskoulun johtokunnan lausunto kouluverkon tarkistuksesta

Lausunto opetuslautakunnalle kouluverkon tarkistuksesta

Yhtenäiskoulun johtokunta vastustaa ehdotusta lakkauttaa Yhtenäiskoulu.

Yhtenäiskoulu on ihmisen kokoinen koulu

Yhtenäiskoulussa on yli 400 oppilasta, ja oppilas voi käydä samaa koulua ensimmäisestä luokasta lukioon. Yhteisöllisen toimintakulttuurin ansiosta kaikenikäiset ihmiset kokevat koulun inhimillisen kokoisena. Eri-ikäisten vuorovaikutus on olennainen osa koulun arkea ja juhlaa: pienemmistä pidetään huolta, apua saa isommilta, kaikkien on helppo lähestyä aikuisia, opettajahuoneen ovi on aina auki. Näitä seikkoja korostivat myös nuoret oppilaskuntien kuulemisessa: ”Kun meidät tunnetaan kunnolla siis muutenkin kuin nimilistoista, on helppoa olla täällä.” Yhtenäiskoulu on tarjonnut vaihtoehdon monille oppilaille, joiden koulunkäynti ei ole onnistunut muualla.

Yhtenäiskoulu on erottamaton osa Käpylän koulupalveluja

Yhtenäiskoulun peruskoulu on suurpiirinsä suosituin oman koulupiirinsä oppilaiden valintojen perusteella mitattuna, ja naapuripiirien raja-alueilta riittää runsaasti hakijoita. Yhtenäis­koulun lukioon on ensi- ja toissijaisia hakijoita runsaasti yli aloituspaikkojen määrän. Yhtenäiskoulua käyvien pienten koululaisten ei tarvitse ylittää Mäkelänkatua matkalla kouluun ja ilta­päiväksi Kimmon­puistoon.

Yhtenäiskoulu on modernin suomalaisen koululaitoksen uranuurtaja

Yhtenäiskoulu perustettiin 50 vuotta sitten yhtenäisen yleissivistävän koulutuksen laboratorioksi. Koulussa kehitellyt ja kokeillut innovaatiot ovat sittemmin tulleet osaksi suomalaisen yleissivistävän koulun menestystarinaa: mm. peruskoulu, kurssimuotoisuus ja jaksoluku.

Yhtenäiskoulussa toteutuvat Helsingin koulupoliittiset tavoitteet

Helsingin kaupungin tavoitteena on luoda hallinnollisesti ja opetuksellisesti yhtenäisiä perus­kouluja. Yhtenäiskoulu on näyttö siitä, että yhtenäinen peruskoulu voi tuottaa paitsi opetuksellisia, myös kaupunkilaisten haluamia kasvatuksellisia ja yhteisöllisiä tuloksia. Yhtenäiskoulun opetus­suunnitelma kuvaa ja järjestää 12-vuotisen yleissivistävän opiskelun kaaren. Opettajakunnan monipuolinen ammattitaito on tukena kaikkien ikäluokkien koulutyössä.

Ehdotus on epätaloudellinen

Ehdotus tuoda Åshöjdens grundskola vapautuviin ”peruskoulun tiloihin” ja luopua ”lukion tiloista” on outo, koska tilajako on vain kirjanpidollinen. Arkkitehti Keijo Petäjä on suunnitellut talon 12-vuotista Yhtenäiskoulua varten. Tilat ovat sekä perusopetuksen että lukio-opetuksen käytössä joustavasti ja tehokkaasti; tilakustannukset ovat 1700 euroa per oppilas. Ehdotuksen mukaisessa yli tuhannen oppilaan Käpylän peruskoulussa oppilaskohtaiset tilakulut olisivat yli 2300 euroa. Ruotsinkieliselle opetukselle löytyy varmasti liikenteellisesti ja koon kannalta sopivammat tilat. Taloudelliset seikat eivät kuitenkaan saa olla ratkaisevina lasten kasvuympäristöistä päätettäessä. Yhtenäiskoulua ei saa lakkauttaa ennen kaikkea siksi, että se on perinteikäs, vahvasti tätä päivää elävä koulu, toimiva yhteisö, jossa voidaan hyvin, viihdytään ja opitaan. Koulun lämmin ilmapiiri ja hyvä toimintakulttuuri ovat syntyneet vuosikymmenien myötä, eikä sellaisia luoda hetkessä. Yhtenäiskoulun lakkauttaminen olisi suurta tuhlausta.

Ei kommentteja: