© Kaikki täältä löytyvä materiaali on vapaasti käytössäsi.

Ihmisenkokoinen Joulu!

Helsingin Käpylässä sijaitseva, juuri viidettäkymmennettä toimintavuottaan juhlinut Yhtenäiskoulu on esitetty lakkautettavaksi. Yhtenäiskoulussa on noin 400 oppilasta. Koulu on 12-vuotinen eli samaa koulua voi käydä ensimmäisestä luokasta lukion loppuun saakka. Yhtenäiskoulu on ihmisenkokoinen elinvoimainen yhteisö, jossa eri-ikäisten oppilaiden vuorovaikutus on olennainen osa koulun arkea ja juhlaa. Pienistä pidetään huolta yhdessä ja aikuisia on helppo lähestyä, sillä opettajahuoneen ovi on aina auki.

On täysin järjetöntä, että Yhtenäiskoulun tulevaisuus on uhattuna samaan aikaan, kun koko maassa ollaan siirtymässä yhtenäisiin peruskouluihin. Peruskoulun jako ala- ja yläasteeseen poistettiin koulutuksen lainsäädännön uudistamisen yhteydessä, jolloin alettiin puhua yhtenäisestä perusopetuksesta ja yhtenäisestä peruskoulusta. Yhtenäisellä peruskoululla tarkoitetaan hallinnollisesti yhtenäistä koulua, joka sisältää kaikki perusopetuksen luokat ja toimii yleensä yhdessä toimipisteessä. Opetussuunnitelman perusteet vuodelta 2004 on rakennettu yhtenäisen perusopetuksen mallin mukaan.

Käpylän Yhtenäiskoulu on juuri sellainen hyvin toimiva ja laadukas oppilaitos, jota Opetussuunnitelman perusteissa tavoitellaan. Silti Yhtenäiskoulua ollaan lakkauttamassa ja koulun oppilaita siirtämässä naapurikouluun, josta tulisi uudistuksen seurauksena yli tuhannen oppilaan kolhoosi.

Käpylän Yhtenäiskoulu ei taistele olemassaolostaan yksin, sillä monissa kunnissa yhtenäiseen perusopetukseen siirtyminen on johtanut kouluverkkouudistuksiin, jotka ovat ajaneet pienet ja keskisuuret koulut kamppailemaan olemassaolonsa puolesta. Useissa kunnissa on siirrytty yhtenäisiin peruskouluihin, mutta muutosta on perusteltu enemmän taloudellisista kuin pedagogisista lähtökohdista. Yksikkökokoja kasvattamalla on tavoiteltu säästöjä koulujen tila- ja hallintomenoissa.

Monet opettajat ovat huolestuneita siitä, että kouluyksiköiden kokojen suurentaminen varjostaa koko suomalaisen peruskoulujärjestelmän uudistamista ja tekee sille asetetut tavoitteet mahdottomiksi toteuttaa. Katariina Pigg ja Samuli Sorvari kysyivät luokanopettajien ja rehtoreiden ajatuksia yhtenäisestä peruskoulusta. Opettajia huolestuttivat koulujen valtavat yksikkökoot ja suuret oppilasmassat, joihin yksittäinen oppilas katoaa. Lisäksi opettajat pelkäsivät kiusaamisen, levottomuuden ja turvattomuden lisääntymistä sekä opettajan työn muuttumista byrokraattiseksi ja laitosmaiseksi. Opettajat uskoivat, että lapselle olisi parempi toimia pienessä kotoisessa koulussa, jossa hänet tunnetaan. He olivat huolissaan siitä, että opetuksen laatu jää määrällisen tehokkuusajattelun jalkoihin.

Perusopetukselle asetettujen tavoitteiden toteutuminen edellyttää hyvin toimivia, ihmisenkokoisia yhtenäiskouluja, juuri sellaisia kuin Käpylän Yhtenäiskoulu on. Käpylän Yhtenäiskoulu pystyy vastaamaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa kouluille asetettuihin tavoitteisiin esimerkiksi oppimisympäristön osalta erinomaisesti:

”Oppimisympäristön tulee tukea oppilaan kasvua ja oppimista. Sen on oltava fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen ja tuettava oppilaan terveyttä.”

”Oppimisympäristön tulee tukea myös opettajan ja oppilaan välistä sekä oppilaiden keskinäistä vuorovaikutusta. Sen tulee edistää vuoropuhelua ja ohjata oppilaita työskentelemään ryhmän jäsenenä. Tavoitteena on avoin, rohkaiseva, kiireetön ja myönteinen ilmapiiri, jonka ylläpitämisestä vastuu kuuluu sekä opettajalle että oppilaille.”


Kuntien taloudelliset vaikeudet ja tarve supistaa menoja talouden tervehdyttämiseksi ovat osa suomalaisen yhteiskunnan arkea. Monet aikaansa seuraavat ehkä ajattelevat, että lasten täytyy osallistua yhteisiin säästötalkoisiin. Toisaalta kuntien taloudellinen tilanne ei välttämättä olekaan niin huono kuin on totuttu ajattelemaan. Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen on todennut, ettei kunnilla ole taloudellista kriisiä, vaikka vaikeuksia jatkuvasti valitellaankin. Monien kuntien taloudellinen tilanne on päinvastoin suorastaan ensiluokkainen. (Hannu Laaksolan kirjoitus Opettaja-lehdessä 28.11.06.)

Kuntien talous on luultua paremmassa jamassa ja meillä on varaa antaa lapsille ihmisenkokoisia kouluja. Yhtenäiskoulua ei tarvitse lakkauttaa.


Allekirjoita adressi.

Osallistu Kampanjaan.


Hyvää joulua!

Ei kommentteja: